Кролівництво в Україні
Кролівництво в Ураїні сьогодні має декілька способів розведення і утримання
кроликів, в основному їх можна віднести до трьох категорій:
1. Ретро;
2. Техно;
1.Ретро-кролівництво - це кролівництво, засноване на традиційних, старих знаннях,
прийомах господарювання. В основному придатне для дворових, невеликих селянських
господарств. У цьому кролівництві застосовують прості способи розведення і утримання
кролів, раціон орієнтований в основному на кормову базу, яка є на селі - зернові,
коренеплоди, відходи сільськогосподарських культур. Ретро-кролівництво сильно схильне
до захворюваності кроликів різними хворобами, а при зіткненні з важкими інфекційними
хворобами кролики гинуть. Дуже часто спостерігається низька культура кролівництва, рівень
заходів що використовується по запобіганню можливим захворюванням, падіж, відсутність
сучасних знань про кролика і його звички. Все це є негативною стороною цього кролівництва.
Крім того, самі кролики не мають ніяких своїх переваг - вони хворобливі, довго виростають
до товарної ваги, схильні до сезонних відхилень і т.п. В ретро-кролівництві не
використовується продумане житло, кроликів утримують аби як, піддаючи їх організми
всілякому стресу.
вирощування і розведення кроликів в промислових масштабах. Майже без виключення таке
кролівництво виконується в критих спеціалізованих приміщеннях де в якості племінного
матеріалу використовують гібридні кролики. Використання останніх дозволяє отримати
товарну тушку купівельних розмірів вагою 1,5-2 кг. У такому кролівництві використовуються
великі окрольні навантаження на кролиць (в деяких до 10 разів на рік), життя кроликів під
забій триває 2-3 місяці і за своє коротке життя такий кролик, не дорісши, ще в «дитячому»
віці забивається. В основному в «секретному режимі», отримує неабияку частку препаратів,
гормональних, стероїдних, стимулюючих зростання м'язової тканини тварин і пригноблюючих
статевий розвиток (заміна кастрування). В результаті такого бройлерного вирощування
кролик виходить «технічним», таким, що різко відрізняється по смаковим якостям від ретро- і
еко-кролівництва. Технічний кролик, як правило, це кролик цехових, тепличних порід, що
нікуди не годиться життю ні на волі, ні в клітках поза цехом або приміщенням. Якість м'яса,
хутра - найнижча зі всіх видів кролівництв. По частині бізнесу технокролик є стабільно-
прибутковим, якщо масштаби такого кролівництва великі. Окупність вкладень в таке
кролівництво може відбуватися декілька років.
3.Еко-кролівництво - це кролівництво, яке використовує тільки натуральні, природні
способи утримання і розведення кроликів, метою якого є виховання і збереження найвищого
імунітету тварини, забезпечення для них найкращих гуманних умов утримання, та отримання
з нього продукції найвищої споживчої якості.
Використання кормів без стимуляторів росту, застосування жорстких профілактичних
і запобіжних засобів після виникнення хвороб, епідемій, вірусних інвазій, максимальний облік
фізіологічних особливостей тварин, його звичок, створення ідеального середовища життя - це
неповний перелік розставлених акцентів в цьому кролівництві. Еко-кролик - унікальна
тварина, яка десятиліттями виховується в умовах і методі найбільшого сприяння.
В еко-кролівництві застосовують тільки натуральні, природні компоненти (раціон,
профілактика хвороб, ін.) і прийоми ( утримання, розмноження, ін. ).
Що стосується ліквідності і вартості згаданих видів кролівництв, то ретро-
кролівництво не має нічого спільного з бізнесом. На такому кролівництві не можна отримати
дохід, практично завжди супутні падіж, та довгі строки отримання продукції. Техно-
кролівництво - початкові капіталовкладення дуже громіздкі. Потрібна особлива
інфраструктурна підв'язка і наявність критих опалювальних приміщень. Рентабельність
настає, коли господарство працює з сотнями і тисячами голів кроликів. Продукція на виході -
технічне м'ясо, яке не користується такими високими рівнями продажів як інші види м'яса
тварин. Еко-кролівництво можна організувати практично з будь-якого наявного і більш-
менш значущого капіталу. Воно доступне як простому селянинові, так і поважному
комерсантові. Окупність вкладень може настати і в перший рік, а ліквідність продукції,
деколи якнайкраща в тваринництві, оскільки попит перевищує пропозицію. До можливих
недоліків теми можна віднести необхідність комерційної ініціативи і грамотного
менеджменту. Проте це питання професійного порядку, і думається, при нормальній
організації бізнесу подібні питання не є питанням проблематики. Продукція еко-кролика по
асортименту не відрізняється від продукції інших видів кролівництва. Проте за якістю -
разюче! Перш за все необхідно зрозуміти сам спосіб отримання екологічно чистого продукта.
Еко-кролик, на відміну від своїх цехових родичів - технічних кроликів, отримує вдосталь
комфорту і турбот, як з боку людини, так і з боку оберігаючого його організм технології і
інструменту -спеціальних конструкцій - еко-ферм. Перебуваючи все життя на чистому
повітрі, а не в закритому приміщенні, отримуючи вдосталь радісну сонячну енергію, а не
сутінки, чи світло енергозберігаючих ламп, кормлячись не хімічною мішаниною а
натуральними кормами, зігріваючись взимку і охолоджуючись літом, такий еко-кролик
накопичує не отрути та хімікалії в своєму організмі, а цінну біохімію, який зрештою, через
м'ясо віддає людині.
Бройлерні технології вирощування кроликів не мають нічого спільного зі здоровою
їжею. Як може м'ясо кролика мати все те, що повинне бути в нормальному організмі за два
місяці, підстібаючи таке зростання введенням гормонів і стимуляторів росту? Як може
тварина, керована інстинктами, жити по розпорядку дня, режимному включенні-виключенні
систем обслуговування? Тільки перебуваючи в зомбованому вигляді, коли притупляються
основні інстинкти і звички. Чи згідні їсти таке «штучне» м'ясо споживачі, питання
риторичне. Еко-кролик зазвичай не хворіє, його не косить на смерть перша краща епідемія
на фермі, його імунітет настільки сильний, що з вакцинами або ветеринарами він може бути
не знайомий зовсім. Його м'ясо - вищих гастрономічних властивостей, належить до категорії
«екстра», без запаху сечі (що є справжнім прокляттям в звичайному кролівництві), молоде,
молочне (але забивають кролика вже в дорослому віці - 4 місяці, коли він важить 4-6 кг). Дуже
корисне для здоров'я людини м’ясо еко-кролика цілюще, оскільки молодий кролик смокче
свою маму до 3-х місячного віку, відповідно, набирає весь імунітет з молоком, а через місяць -
віддає людині. Ціна на м'ясо не буває нижчою за 75 грн. і по-декуди відчувається його дефіцит!
Шкірка завжди найкраща, а є породи, у яких вона на рівні норки по красі і міцності!
Розводячи породи хутряні, наприклад, шиншилового кролика, чи кролика Білий Рекс,
отримують прекрасний матеріал для підробок під диких тварин, і вартість таких шкірок куди
нижча! Загалом, вперше за останні десятиліття, еко-кролівництво стало не тільки
прибутковим, але напевно, лідером по рентабельності в тваринництві взагалі.
В основу племінного поголів'я був закладений елітний, куплений прямо в С.-
Петербурзі безпосередньо від академіка І.М.Михайлова матеріал, схрещений із
закарпатськими породами. Вдало адаптувавши північних кроликів з кроликами з помірних
або теплих зон, отримані еко-кролики винагороджують гурманів своїм відмінним м'ясом, а
модниць - хутром. Досвід «Раббакс Текнолоджі» спровокував широкий інтерес до діяльності
закарпатської компанії. Її роботою цікавляться як кролівники України, так і зарубіжні. У
свою чергу, «Раббакс Текнолоджі» змогла надати повний спектр послуг з даної теми,
починаючи від відкриття курсів по підготовці еко-кролівників, закінчуючи послугами
організації бізнесу «під ключ».
На сторінці згадано: кролівництво, ретро-кролівництво, гібридні кролики, еко-
кролик, види кролівництва, кролівники України, бізнес під ключ