Проект "Еко-трави"

rabbitax@gmail.com  т. 066 75 65 75 5

Іван-чай Карпатський та бізнес на чаях

 

Про іван-чай Карпатський багато розказано в Мережі. Саме тому дублювати загально відомі істини про цю дивовижну рослину не потрібно – досить і без повторюваного плагіату чи «попугайщини». Хочеться напроти, розказати те, що з власного досвіду і можливо розвіяти деякі міфи. Як про саму рослину, так і про технології виробництва іван-чаю. Тільки останній краще називати янко-чаєм. Оскільки  іван-чай русифіковано під російські унікуми, тим часом рослина розповсюджена на всіх північних широтах планети і назви такі як «русский чай»  не ідентифікується  з тим, що якщо то іван-чай, то це щось тільки російське.Янко-чай

 

Янко-чай в Закарпатті росте на висотах, зазвичай більш як 800 м над рівнем моря.  Його біологічна назва - Хаменерій вузьколистий. Ця рослина по нашим спостереженням зникає з ореолу свого існування, якщо брати до уваги 7 річний досвід його збору. Звісно, хвилюватися з цього приводу ніхто не буде, адже рослина бур’ян. Натомість він, як по-нашому, є індикатором кліматичних змін, і порівняти те, що було 7 років тому  з тим, що є сьогодні – різниця істотна. Якщо враховувати, що Карпатський іван-чай по своїм «чайним» властивостям, смакам відрізняється від степового  в кращу сторону, то таке зникнення для гурманів напою з цієї рослини буде втратою.

 

Карпатський іван-чай найкраща рослина для  тих, хто бажає виробляти сухий чай, який може конкурувати з традиційними азіатськими, індійськими і т.д.  Тому, що всі технологічні процеси майже ідентичні, сировина доступна, а її збір куди продуктивніший ніж збір скажімо того ж китайського чаю. Адже з одного  рослини можна стягнути стільки листя, як з десяти верхівок чайного куста.

 

Якості чаю з янко-чаю – взагалі дивовижні. До сих пір не зрозуміло, чому Кипрій вузьколистий не коронований на вершину чайної індустрії, мабуть в цьому питанні є політичні мотиви. Однак те, що з цієї рослини ми  рік в рік отримуємо біля 16 сортів, з яких  по смаковим, органолептичним показникам цілому ряду елітних сортів з Азії чи Індонезії можна задати фору – це суща правда.

Переконатися можна навіть в оздоровчих якостях янко-чаю, всі, хто  мав  практику споживання цього напою однозначні у своїх висновках – напій для богів!

 

Поки що ми не вводили янко-чай в масове виробництво, оскільки є багато питань пов’язаних із законодавчим врегулюванням.  Одне – назбирати в природі для експерименту, інше – для промислової мети. Всі, хто має далекоглядні плани по виготовленні іван-чаю, починає з власних посадок. Ті, хто нищить рослину, вийшовши з косою і голосно рекламує свої продажі, а значить справа стоїть на комерційних рейках – слід перевірити, чи це гопніки вийшли на шлях бізнесу, чи законослухняні особи, юридичні чи фізичні -  не важлово, і щоби  притаманне в нашій країні барижне жлобство не мало поширення.

 

Щодо згаданих вище міфів. Є багато технологічних аспектів, які хибно подані чи завідомо так подані в ЗМІ. В тому числі на різних відеотубах. переважно тому, що сьогоді всі сам собі режисери, і можна нести любу нісенітницю, але є і акти навмисного спотворення. Певно, з метою вводити в оману, або більше того, нашкодити. Особливо, якщо мова йде про російські «ролики». Ми щиро розвінчуємо такі міфи на наших практичних чи теоретичних семінарах, при цьому прямо показуючи, що і як є насправді. Наприклад,  всі як один, на ото тих каналах відеохостингу чи на різних сайтах, мов папуги, розказують про спосіб збору листя іван-чаю.  Що мов потрібно стягувати зі стебла стоячої рослини листя.  І тоді рослина залишається живою, не наноситься шкода і т.д.  Ну вибачте, це ж маячня!  Ми п’ять років так робили. А якже – зірки  ютубів розказують!  Потім, коли ходили на свої місця збору, то і бачили, що власне… винищили рослину.  Це все рівно, що людині руки-ноги по-відрубати і залишити жити…   Тільки ось рослині як? Вона від такого "роздягання" зразу стає хворою. Фотосинтез і таке інше – ніякий. Коренева система направляю живильні сили до хворого стебла. А наш «совок» постягає листя зі всієї рослини із декілька десят стебел, яка сидить на одному корінні.   Що в результаті? Коренева система не в силі реанімувати рослину, качає поживні речовини, качає і сама гине!   А коли рослину геть відрубити, то коренева система швидко відпускає нові ростки, рівно стільки, скільки буде мати в силі це зробити.  Ба більше – буде більше сонця і  простору для нового життя!  А коли о то  потрібно живити рослини «інваліди», які все рівно загинуть, і не дати новому життю… ну ось і весь сказ, про цих «профі» що  на екранах… На всіх місцях де ми попрацювали мачете – буйний цвіт!  Другий фактор. Стягуючи листя з рослини янко-чаю, ти шкодиш тільки йому. Навколо пирій, малина, ожина, папороть і всякий інший бур’ян, вмить скористається щастям завдання удару по конкуренту.  Але «гопнікі» будуть «попугайнічати» на екранах про способи, технології і таке інше…На цій сторінці згодом з’являться посилання на подібні матеріали, а хто бажає отримати інформацію про наші спостереження скоріше – пишіть, раді ділитися!

 

Ми виготовляємо обладнання для виробництва чаю. Маючи досвід, як робити справжні високі сорти з іван-чаю. Дещо маємо і самого чаю, адже, коли експериментуємо, винаходимо, та впроваджуємо інструменти чи обладнання утворюється… чай. Звісно, ми їм і пригощаємо, деякі невеликі партії віддаємо чи продамо.

 

Більше про нашу діяльність сказано тут

Приєднуйтеся до товариства в Viber: "Янко-чай "

 

 

 

         Copyright   RABBAX TECHNOLOGY