Проект з кролівництва "Раббакс Текнолоджі" заснований на ідейних уявленнях, ініціативних моделях, розробках, та патентах угорського ентузіаста і винахідника Яноша Погорецькі. Участь у реалізації проекту беруть різні особи та організації, кролівники, як любителі так і професіонали, науковці та підприємці, тим чи іншим чином задіяні в проекті, ліцензовані правовласниками винаходів в еко-кролівництві. Власне, даний проект перший у світі, що проголосив результативну альтернативу промисловим, технічно складним способам вирощування кролів (бройлерним технологіями). І сьогодні, еко-кролівництво, як натуральний спосіб вирощування і утримання кролів, ідеологічно і практично форматує галузь, стаючи все більш і більш значущою як для профільних фахівців, так і для споживачів.
Проект був розпочатий в 2003 р У 2004 р була здійснена поїздка в С.Петербург (Росія) на ферму відомого кролівника І.М. Михайлова, де і була проведена закупівля першої партії кроликів для розселення в підготовленому господарстві поблизу м Мукачево, що в Західній Україні. Проводячи протягом 5 років спостереження, вишукування, експерименти та пошук рішень різного роду наболілих галузевих питань, проект з фермерської ініціативи поступово перетворився в інноваційний. Отримуючи численні запити від кролівників, прийнявши тисячі їх у своїх офісах, проект став відомий в країні і далеко за її межами. Сьогодні бренди проекту - "Еко-кролик", "Кролик-акселерат", "Раббитакс", вже ім'я загальне, і прекрасно характеризують його спрямованість і філософію. Проект "Раббакс Текнолоджі" сьогодні стає одним з найвідоміших у світі кролівництва трендом, змінює галузь кролівництва, проголошує нові погляди і привносить нові рішення в питаннях вирощування та утримання кролів. І змінює життя на краще. Знайомтеся з темою зі сторінок даного ресурсу або його дзеркал.
Наталя Григор'єва
менеджер проекту
Світ сьогодні техногенний та технологічний. Природні ресурси виснажуються, екологія планети чистішим не стає, і ми люди - заручники подібного витка цивілізації. Такий розвиток, правда, забезпечує життя майже 7 млрд. жителям планети, проте тривожні повідомлення ООН про те, що до 2020 року кількість і якість продуктів харчування неможливо буде забезпечити під потреби людства, змушують замислитися про майбутнє. Вже зараз, багато кому за 40 - 50 років, можуть сказати, що жоден продукт «не той» яким був при «смачній» епосі 60-70 -х і почасти 80-х років. На жаль, нинішнє молоде покоління, ніколи не дізнається дійсний смак хліба за 16 радянських копійок, морозива "Ескімо", ковбаси «Докторська», пончиків з лівером за 4 копійки, лимонаду з пляшки або апарату газованої води, вершкового масла, сметани, справжнього смаку помідорів або огірків і їм подібних, душу роздирає перелік продуктів, смаки яких втрачені назавжди. Сьогодні буває деколи складним підсмажити куплене в магазині м'ясо на сковорідці! Воно шипить, стріляє, підгорає, і скорочується в обсязі мало чи на третину. Як гадаєте, чому? Вірна відповідь - тому що м'ясна промисловість ступила на шлях штучного розгону організму тварин, їх м'ясо сьогодні водянисте, фосфатне, начинене секретними інгредієнтами, несмачне, не корисне, а найчастіше - шкідливе! Сьогодні всюди продається пляшкована вода з антибіотиками, молокопродукти з порошків, хліб з прискорювачами бродіння тіста та з дешевого зерна отриманого з виснажених земель, бройлерні м'ясо, продукти в чий склад вміло вклали ароматизатори, замінники, наповнювачі. Сьогодні в помідорах «сидить» ген медузи і морських риб - і знімати плоди можна зеленими, «постоять» ще тривалий час, а в потрібний час, давши їм тепло - вмить дозріють. У пшениці ген скорпіона, щоб бути стійкою до посухи, а японці «розбавили» гени поросят ... шпинатом: м'ясо «свиней - мутантів» вийшло більш дієтичним. У 2010 році «мутантними» були 8 сортів помідорів, 5 сортів рису, 3 сорти пшениці, 24 - картоплі, 32 - кукурудзи. А в бройлерних породах кроликів - гени рослинних водоростей! І не дивно, що на язиці у мишей, яких годували продуктами ГМО, виросло волосся! І в Угорщині, Франції, та Італії ми бачимо як нахвалюють цехові якості деяких закордонних гібридних і мутантних порід кроликів (в природних умовах, до речі, вони гинуть!). Сьогодні ведуться наукові суперечки, яке кролівництво краще - цехове, техно-кролівництво або біосферне, зовнішнє тобто натуральне осучаснене нами еко-кролівництво? Адже техно-кролівництво, засноване на бройлерних технологіях, може дати валову кількість продукту, яке вписується в політику забезпеченням харчування мільярдів людей на планеті. Натомість еко-кролівництво - м'ясо еко- кролика цілюще, корисно, і технологія не має шкідливого впливу на природу. Сьогодні що ні ковбаса, консерви, хліб, інші продукти, це просто смачно присмачена біомаса - матрична їжа! (Матрична їжа кролівництво - див. У пошуковику)
Еко-кролівництво - до мізків-кісток натуральний спосіб кролівництва. Спосіб - поза системою виробництва продуктів, які зомбують людей (див. В пошуковику - "матрична їжа кролівництво"). На виході цього способу - еко-кролятина, сущий еталон якості і приклад для наслідування. І якщо хтось бажає годувати свою сім'ю чистим продуктом харчування, то в класі «м'ясо», отримати еко-продукт найбільш вигідно з кролика. Для бізнесу ще краще - можна не побоюватися конкурентного тиску. Ніяка інша тварина сьогодні не дасть таку якість і кількість, як кролик, оскільки, що для поросят, що для ВРХ чи птиці потрібна велика і дорога інфраструктура, території, луки і пасовища. Сьогодні бізнес не буде чекати, поки порося рік природним чином буде набирати вагу, куди простіше вколоти в нього гормони, і в 5 місяців отримати те, що при натуральному способі отримали б після року вирощування! Еко-кроликів колоти нічим не потрібно, більше того, сенсу немає - справно працює природа, так як умови утримання, раціон, захист кроликів спроектовані під фізіологію кролика. Еко-кролівництво гуманне, не використовує насильницькі прийоми, не влаштовує концтабірні умови (в приміщеннях, в залізних клітках) утримання тварин. Таке кролівництво висококультурне, еко-кролівник завжди в пошані, адже він виробник найкращою продукції в світі. Знайомтеся з еко-кролівництвом з нашого сайту, і раді будемо вітати Вас в нашому клубі.
Про відмінності видів кролівництва див. Тут.